Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR údajně má raketu schopnou zasáhnout USA

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Moskva/ Pchjongjang - Severní Korea v nejbližší době vyzkouší balistickou raketu s dlouhým doletem, která by mohla zasáhnout západní pobřeží Spojených států.

Řekl to dnes podle agentury Ria Novosti poslanec ruské Státní dumy a člen výboru pro mezinárodní vztahy Anton Morozov. Politik tento týden společně s dalšími členy ruské delegace navštívil Pchjongjang.

"Připravují se k dalšímu testování rakety s dlouhým doletem. Ukazovali nám dokonce výpočty, z nichž podle jejich názoru vyplývá, že (raketa) může zasáhnout západní pobřeží Spojených států," řekl Morozov.

Pchjongjang v polovině září testoval balistickou raketu, která urazila 3700 kilometrů a dopadla do Tichého oceánu. Podle některých odborníků tím severokorejská armáda dala najevo, že je schopná zasáhnout americký tichomořský ostrov Guam, který se nachází asi 3400 kilometrů od KLDR.

Ruský prezident Vladimir Putin před několika dny řekl, že jeho americký protějšek Donald Trump naslouchá ruským názorům na severokorejskou krizi. Moskva podle něho zdůrazňuje diplomacii místo dalších sankcí či vojenských akcí, uvedla agentura Reuters.

Putin, který promluvil na úvod čtyřdenního energetického fóra v Moskvě, vyzval všechny strany zasahující do krize, aby zmírnily svou rétoriku. Podle něho ti, kdo hovoří s KLDR pouze z pozice síly, jen posilují severokorejský režim.

"Jsme znepokojeni situací v Severní Koreji, sdílíme společnou hranici," řekl šéf ruského státu a o efektivnosti případné vojenské akce na Korejském poloostrově vyjádřil pochybnosti.

"Je možné provést globální vojenský zásah proti Severní Koreji s cílem jejího odzbrojení? Ano je. Dosáhneme tím tohoto cíle? To nevíme, protože nevíme, co tam mají a kde přesně. Nikdo to nemůže říct se stoprocentní jistotou, je to uzavřená země," dodal.

Putin dále hovořil o ekonomických zájmech, které spojují Moskvu s Pchjongjangem. Podle něj pracuje v současnosti v Rusku kolem 40.000 Severokorejců.

Témata:  Severní Korea USA Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.