reklama

Jednapadesátiletá Christine Riviérová se do blízkovýchodní země za svým synem několikrát vydala. Podle svých slov si chtěla užít přítomnosti svého syna, dokud je naživu.

Soud usvědčil Riviérovou ze zločinného spiknutí s cílem spáchat teroristický čin. Matka z východofrancouzského městě Troyes je nejstarší ze zhruba tří desítek žen, které jsou v současnosti ve Francii ve vazbě kvůli cestám za radikály do Sýrie. Riviérová je mezi nimi jedinou, která se radikalizovala pod vlivem svého syna.

Nejmladší syn Riviérové Tyler Vilus konvertoval k islámu v roce 2011 ve svých 21 letech a poté odešel do Tuniska, kde se připojil k islamistické skupině. Matka ho za čas následovala a přijala jeho radikální názory. V roce 2013 Vilus odešel do Sýrie, kam mu matka posílala peníze. Podle vyšetřovatelů mu dokonce sháněla i nevěsty, které by za ním na Blízký východ odešly. Několik dívek se jí podle soudu skutečně podařilo přesvědčit, aby do Sýrie odcestovaly.

Riviérovou zatkli v roce 2014, kdy se podle policie chtěla přestěhovat natrvalo do Sýrie. V předchozích letech už v zemi přinejmenším třikrát pobývala na návštěvě u syna. Podle protokolu, který zveřejnil list Le Monde, Riviérová u soudu řekla, že se v Sýrii "navzdory bombardování a střílení" cítila lépe než ve Francii.