Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán přistoupil na jednání o svém raketovém programu

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Írán dal najevo, že je ochoten vyjednávat o svém raketovém arzenálu. Podle agentury Reuters tak chce zřejmě Írán zklidnit situaci v době, kdy americký prezident Donald Trump hrozí vypovězením dohody o íránském jaderném programu. Tuto dohodu podepsal Írán předloni se šesticí zemí, mezi nimiž byly také USA.

Trump tvrdí, že Írán ducha dohody nedodržuje. V nejbližší době má americký prezident informovat, jak se ohledně plnění dohody rozhodl, a podle toho bude Kongres rozhodovat o případné obnově protiíránských sankcí, jež dohoda blokuje. Trumpův názor na plnění dohody ze strany Íránu nesdílí Evropská komise, podle níž Írán podmínky plní.

Reuters upozornil na to, že Washington nesouhlasí s íránským raketovým programem, který podle něj dohodu z roku 2015 porušuje. Teherán tvrdí, že má právo budovat raketovou obranu.

V nedávné době pod tlakem Trumpových výroků ale podle Reuters Íránci naznačili, že by o určitých aspektech raketového programu mohli jednat. Podle íránského diplomatického zdroje, který Reuters nejmenoval, Íránci na setkání, jež se konalo na okraj jednání Valného shromáždění OSN v září, sdělili, že "by mohli o raketovém programu jednat, aby se odstranily obavy".

Americké ani jiné západní zdroje tuto zprávu nepotvrdily, avšak několik amerických zdrojů přiznalo, že Íránci v tomto smyslu informují s pomocí prostředníků, k nimž patří Omán.

Na okraj jednání VS OSN se 20. září sešli ministři zahraničí sedmi zemí, které dohodu o jaderném programu podepsaly, a přítomni byli i šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf a americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Íránské ministerstvo zahraničí zprávy o možném otevření dialogu o raketách nepotvrdilo a Tillersonův úřad je nekomentoval.

Témata:  Írán rakety

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy