reklama

Tunisan v neděli u nádraží v jihofrancouzském přístavním městě zavraždil dvě mladé dívky. V Paříži dnes propustili tři ze šesti osob zadržených v souvislosti s nálezem nastražené bomby.

Pět lidí zadržovaných od úterý dnes marseillská policie propustila bez obvinění. Vyšetřovatel, kterého bez uvedení jména citovala agentura AFP, ale zdůraznil, že usvědčující důkazy proti nim nejsou k dispozici "v této fázi vyšetřování".

Všech pět osob - čtyři muži a jedna žena - mělo blízko k Tunisanovi Ahmadovi Hanašímu, který v neděli zavraždil u nádraží v Marseille dvě dívky ve věku 20 let. Podle svědků během činu volal Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký). Hlídkující vojáci Hanašího na místě zastřelili. K činu se zakrátko přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Tuniské úřady v uplynulých dnech informovaly, že nezjistily, že by byl Hanaší jakýmkoli způsobem napojený na Islámský stát či jiné radikální islamisty.

Francouzská policejní inspekce mezitím dál vede interní vyšetřování, které by mělo ukázat, proč se policisté, kteří 29letého Hanašího několik dní před útokem zadrželi kvůli krádeži v obchodě a den před atentátem propustili, nepokusili Tunisana bez povolení k pobytu vyhostit. Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb už dříve uvedl, že muž používal sedm různých totožností.