reklama

Bez tohoto opatření by bylo nutné ještě devět hodin po sobotním ukončení hlasování v Česku počkat se zveřejňováním výsledků na to, až by skončilo hlasování i na generálním konzulátu v Los Angeles.

Jako první budou moci volit poslance Češi na ambasádách v Brazílii a Argentině, a to ve čtvrtek 19. října v 19:00 středoevropského letního času. Hodinu poté se otevřou volební místnosti na Kubě, na východním pobřeží Spojených států a v Kanadě. Volební štafeta se z USA přesune podle časových pásem do Austrálie a Asie a skončí v Evropě a na africkém kontinentu, kde se bude podobně jako v Česku hlasovat standardně v pátek 20. a v sobotu 21. října.

Volební místnosti budou otevřeny na 108 místech ve světě, a to převážně na českých velvyslanectvích nebo také v místech, kde působí čeští vojáci, například na základnách Balad v Iráku a Bagram v Afghánistánu. V porovnání s minulými sněmovními volbami čtyři místa přibyla.

Nově se bude hlasovat na konzulátu v čínském městě Čcheng-tu, na zastupitelských úřadech v keňském Nairobi, senegalském Dakaru, zambijské Lusace a kolumbijské metropoli Bogotě a na konzulátu v iráckém Irbílu. Volit se nebude na generálním konzulátu v Doněcku, který Česko uzavřelo v roce 2014 kvůli bojům na východě Ukrajiny, nebo na velvyslanectví v Libyi.