Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová hovořila s Junckerem o krizi v Katalánsku

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel - Německá kancléřka Angela Merkelová kvůli krizi v Katalánsku v pátek telefonovala s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

"Kromě jiného hovořili o Španělsku," uvedl podle Reuters bez dalších podrobností nejmenovaný zdroj.

Vládám některých evropských zemí dělá starosti možný dopad katalánské krize na španělskou ekonomiku, která je čtvrtá největší v eurozóně a na její možný vliv na hospodářství jiných zemí.

O napětí kolem Katalánska, které se vystupňovalo po sporném referendu o jeho odtržení od Španělska, by v pondělí a úterý podle činitelů EU mohli jednat na své pravidelné schůzce ministři financí.

Desítky tisíc lidí dnes v Madridu demonstrují za zachování jednoty Španělska, ohrožené po nedělním referendu o nezávislosti Katalánska. Souběžně v katalánské metropoli Barceloně demonstranti volají po dialogu mezi oběma stranami, který by pomohl ukončit nejhorší politickou krizi v zemi v posledních desetiletích.

"Španělsko je lepší než jeho vůdci" a "Promluvme si", hlásají hesla podle serveru BBC News. Web současně připomněl, že banky a podniky pokračují v ohlašování, že kvůli politické nejistotě odejdou z Katalánska, bohatého regionu na severovýchodě země, hrdém na vlastní jazyk a kulturu.

Demonstrace se pořádají na výzvu občanské iniciativy v situaci, kdy už brzy může zaznít vyhlášení katalánské nezávislosti. Celá země čeká na to, s čím přijde v úterý večer na schůzi katalánského parlamentu předseda regionální vlády a vůdce separatistů Carles Puigdemont.

Témata:  Španělsko Katalánsko Angela Merkelová Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy