Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Linda si vzala bojovníka IS: Udělali jsme to po telefonu, přiznala. Teď německé nevěstě hrozí poprava

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Šestnáctiletá Němka Linda Wenzelová byla v červenci objevena v ruinách iráckého Mosulu. Na území Islámského státu se dostala jako takzvaná džihádistická nevěsta, za což jí v Iráku hrozí až trest smrti. Pro média teď prozradila, jak se se svým manželem seznámila.

Německá dívka tvrdí, že ji k útěku z Německa přesvědčila jordánská dívka, která ji představila džihádistům. Dívka jménem Fatema ji prý přesvědčila, aby v roce 2016 konvertovala k islámu poté, co spolu rozhovořily na několika džihádistických fórech, píše server Daily Mail.

Fatema ji pak představila jejímu budoucímu manželovi a bojovníkovi IS Abu Usama al-Shishanimu. Linda mu vysvětlila, že se s rodiči hádá, a on jí slíbil, že se s ní ožení, pokud uteče, aby se připojila k IS. Dal jí také pokyny, jak získat cestovní doklady, aby se dostala do Turecka. 

Když dívka dorazila do Turecka, Abu Usama uprchl do Sýrie, „Vzali jsme se po telefonu," řekla Linda deníku Al-Qatha'a, novinám řízeným Nejvyšší soudní radou v Iráku. Šestnáctiletá Němka také řekla, že jí její zemřelý manžel nikdy nevyprávěl o bitvách IS, a to ani když žili společně v Iráku.

Linda podle svých slov žila pouze jako „žena v domácnosti" a nezúčastnila se boje, jak tvrdí irácké zpravodajské zdroje. Podle nich Linda údajně spolupracovala s „policií" IS.

Osud 16leté Lindy Wenzelové nyní leží v rukou iráckého soudu, uvedl premiér Hajdar Abádí. Teenagerka utekla z domova ve východním Německu, v Iráku žila podle odhadů asi rok. Dívka je v současné době ve vězení v Bagdádu a čeká na soudní řízení které rozhodne o tom, zda bude popravena oběšením. „Víte, teenageři jsou podle určitých zákonů zodpovědní za své činy, zvláště pokud jde o trestnou činnost spojenou se zabíjením nevinných lidí," uvedl předseda vlády v rozhovoru pro Associated Press.

Témata:  Islámský stát Irák Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy