Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turečtí vojáci vstoupili do Sýrie, zatím prý jen k průzkum před plánovanou operací

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecké ozbrojené síly v neděli vstoupily na syrské území, konkrétně do provincie Idlib, která je už jako jediná z velké části pod kontrolou povstalců. Zatím se údajně jedná o průzkumnou činnost před očekávanou vojenskou operací na severu Sýrie.

Tyto aktivity armády, jejichž součástí je vybudovat pozorovací stanoviště, mají být v souladu s pravidly dohodnutými v kazašské Astaně.

Jde o vytvoření takzvaných bezpečnostních zón v Sýrii, na čemž se domluvily Rusko, Turecko a Írán. Všechny tři země se také dohodly, že na kontrole dodržování klidu zbraní v těchto oblastech se budou na místě podílet jejich ozbrojené síly.

Turecko uvádí, že poskytne pomoc povstalcům, které již dlouho podporuje, právě s cílem realizovat uvedenou dohodu o bezpečnostních zónách. Prezident Recep Tayyip Erdogan už v neděli tvrdil, že do Idlibu vstoupila turecká armáda a že vojenská akce, na níž se podílí povstalecká Svobodná syrská armáda (FSA), probíhá "bez problémů".

Témata:  Turecká armáda Sýrie Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy