reklama

S odkazem na dnešní sdělení SDF to uvedla agentura AP. Rakka sloužila jako opěrný bod přívrženců IS v Sýrii. Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, jež má za cíl dobýt tuto baštu IS, začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobyly okolní regiony v provincii.

Milice dosud dobyly 80 procent Rakky, bojovníci IS ale mají dál pod kontrolou některé čtvrti na severu a v centru města. Očekává se, že poslední část bojů o Rakku potrvá sedm až deset dní, řekl mluvčí SDF Mustafá Bálí. IS má podle něj v Rakce stále několik set bojovníků. Kdy přesně bude ofenziva zahájena, mluvčí SDF neuvedl.

„Syrské demokratické síly (SDF) posilují své pozice a připravují se na poslední část bojů o Rakku," řekl Bálí telefonicky agentuře AP a dodal, že největší střety se očekávají u fotbalového stadionu Al-Asvad, kde radikálové dříve drželi své zajatce.

Ztráta Rakky by pro IS představovala další zásadní oslabení. Chalífát, který vyhlásili radikálové z IS v roce 2014, když získali kontrolu nad značnou částí severního a západního Iráku a Sýrie, se fakticky zhroutil letos v červenci po znovudobytí Mosulu. Ten je druhým největším městem Iráku a největším městem, které měl IS pod kontrolou. Minulý týden navíc iráčtí vojáci dobyli město Havídža, poslední baštu IS na severu Iráku. V současnosti tak IS v Iráku operuje už jen u hranice se Sýrií.