reklama

Francie ve spolupráci s UNHCR nabídne 10.000 uprchlíků, kteří se v současnosti nachází v Turecku, Libanonu, Jordánsku, Nigeru či Čadu, přesídlení na francouzské území. Podle francouzského ministra vnitra Gérarda Collomba bude celý přesidlovací proces uzavřen v říjnu roku 2019.

Evropská komise na konci září navrhla, aby v následující dvou letech vytvořily členské státy Evropské unie kapacity pro přesídlení celkem 50.000 uprchlíků ze zemí Blízkého východu a Afriky. Podle Bruselu by to mělo mimo jiné přispět ke snížení počtu migrantů, kteří se do Evropy vydávají ilegálně a často po životu nebezpečných trasách.

V rámci nedávno uzavřeného mechanismu, který umožnil do EU přesídlit uprchlíky z táborů v Turecku a na Blízkém východě, se do Evropy od července 2015 dostalo 23.000 lidí.

Zatímco předchozí mechanismus se soustředil na uprchlíky na Blízkém východě, tentokrát chce Evropská komise věnovat pozornost i Africe. Také francouzský ministr vnitra Collomb zdůraznil, že nejméně 3000 z celkových 10.000 míst by mělo připadnout uprchlíkům, kteří uvízli v severoafrických tranzitních zemích Čadu a Nigeru.