Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie nabídne 10 tisíc míst pro legální příchod uprchlíků, oznámil Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí jednal s vysokým komisařem OSN pro uprchlíky Filippem Grandim. Následně oznámil, že jeho vláda umožní deseti tisícům uprchlíků z Blízkého východu a Afriky legální vstup do Francie.

Francie ve spolupráci s UNHCR nabídne 10.000 uprchlíků, kteří se v současnosti nachází v Turecku, Libanonu, Jordánsku, Nigeru či Čadu, přesídlení na francouzské území. Podle francouzského ministra vnitra Gérarda Collomba bude celý přesidlovací proces uzavřen v říjnu roku 2019.

Evropská komise na konci září navrhla, aby v následující dvou letech vytvořily členské státy Evropské unie kapacity pro přesídlení celkem 50.000 uprchlíků ze zemí Blízkého východu a Afriky. Podle Bruselu by to mělo mimo jiné přispět ke snížení počtu migrantů, kteří se do Evropy vydávají ilegálně a často po životu nebezpečných trasách.

V rámci nedávno uzavřeného mechanismu, který umožnil do EU přesídlit uprchlíky z táborů v Turecku a na Blízkém východě, se do Evropy od července 2015 dostalo 23.000 lidí.

Zatímco předchozí mechanismus se soustředil na uprchlíky na Blízkém východě, tentokrát chce Evropská komise věnovat pozornost i Africe. Také francouzský ministr vnitra Collomb zdůraznil, že nejméně 3000 z celkových 10.000 míst by mělo připadnout uprchlíkům, kteří uvízli v severoafrických tranzitních zemích Čadu a Nigeru.

Témata:  Emmanuel Macron uprchlíci Francie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy