Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska brojí proti krajní pravici. Označil ji za zlo a vybídl občany k účast na volbách

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska dnes označil stranu Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), která se otevřeně hlásí k fašistickému Slovenskému štátu, za nebezpečnou politickou sílu.

V čele LSNS stojí předseda Banskobystrického kraje Marian Kotleba. Kiska také vybídl obyvatele země, aby se zúčastnili nadcházejících voleb do samosprávných krajů, které tradičně provází nízký zájem.

"V naší zemi se šíří zlo. Zlo chce z naší země udělat xenofobní nacionalistický stát. Nejde o skupinu nějakých mladých výtržníků s hloupými názory, ale jde o dobře organizovanou, profesionální a velmi nebezpečnou politickou sílu," řekl Kiska novinářům po schůzce s dvěma bývalými kandidáty na post hejtmana Banskobystrického kraje, kteří se vzdali kandidatury ve prospěch podnikatele Jána Luntera, jenž má podle průzkumů veřejného mínění největší šanci porazit v přímé volbě Kotlebu.

Jeden z odstoupivších kandidátů na post předsedy Banskobystrického kraje Stanislav Mičev uvedl, že možnost úspěchu LSNS v kraji je nadále vysoká. Podle Mičeva se mnoho voličů v průzkumech veřejného mínění ke Kotlebovi nehlásí. "Nejen ten, kdo volí přímo pana Kotlebu, je jeho voličem, ale i ten, kdo volit nepřijde," řekl Mičev.

Dodal, že na základě průzkumů veřejného mínění má Lunter mírný náskok před Kotlebou, na dalších místech skončili právě Mičev a opoziční poslanec Martin Klus, který z voleb rovněž odstoupil a podpořil Luntera.

Předsedové osmi samosprávných krajů na Slovemsku budou v listopadu po změně zákona voleni pouze v jednom kole. Zvítězí tedy kandidát, který získá nejvíce hlasů.

Témata:  Andrej Kiska Marián Kotleba Slovensko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.