reklama

"Zakladatel mého státu Tomáš Masaryk řekl, že demokracie je diskuse, diskutujme tedy," uvedl Zeman ve Štrasburku. Sankce označil za strategii, při níž prohrávají obě strany.

"Co doporučují místo sankcí? Komunikaci mezi lidmi na mnoha úrovních," prohlásil Zeman s připomínkou obav komunistických režimů před rokem 1989 z "ideologické diverze". "Báli se, že obyčejní lidé z obou stran budou diskutovat a vyměňovat si názory," vysvětlil. Proto je třeba podle něj ideologická diverze nového typu, studentské výměny, turistické cesty, semináře, konferenci, kontakty podnikatelů i politiků.

Rusko je členem Rady Evropy od roku 1996. PSRE na dění na Ukrajině reagovalo tím, že ruské zástupce zbavilo hlasovacího práva a podílu na činnosti některých orgánů rady. Moskva následně oznámila, že letos pozastavuje platbu většiny svého finančního příspěvku organizaci, jde o asi 22 milionů eur (asi 594 milionů Kč).

O dalším postupu se právě v těchto dnech v PSRE jedná a rozhoduje. "Pokud tu nemáte žádné ruské zástupce, proč platit peníze organizaci, na jejíž práci se nepodílíte, velmi prostá otázka," komentoval situaci český prezident. Jeho nesouhlas se sankcemi se prý ale vztahuje i na nesouhlas s touto ruskou "finanční sankcí" vůči PSRE.

Ruskou anexi Krymu označil český prezident za "fait accompli", tedy hotovou záležitost. Připomněl bývalého německého prezidenta Joachima Gaucka, který podle Zemana prohlásil, že snaha Krym vrátit Ukrajině by vedla k evropské válce. "Jen cituji, nic víc. Tedy: Chcete riskovat evropskou válku?" zeptal se Zeman.

Přímý dialog mezi Ruskem a Ukrajinou by naopak podle Zemanova soukromého názoru ale mohl vést ke kompenzaci ve prospěch Ukrajiny, například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu.

Před svým vystoupením se Zeman krátce setkal s jeho úřadujícím předsedou Rogerem Galem a také s generálním tajemníkem Rady Evropy Thorbjornem Jaglandem. Už s ním ještě za přítomnosti novinářů začal probírat situaci, kdy Rusko pozastavilo letošní platbu většiny svého příspěvku. Moskva žádá "adekvátní řešení" při obnovení pravomocí svých zástupců v radě.