Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká vláda chce obnovit vývoz ropy trasou uzavřenou kvůli Islámskému státu

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Bagdád - Irák chce obnovit vývoz ropy státním ropovodem mezi iráckým Kirkúkem a tureckým Ceyhanem. Od roku 2014 byla tato trasa uzavřena kvůli bojům proti Islámskému státu. Diskutuje se také o osudu mobilních operátorů na území Kurdistánu.

Ministr ropného průmyslu Džabár Luajbí dnes oznámil, že vláda chce obnovit vývoz a obejít přitom ropovod, který vede kurdským regionem. Potrubím by mělo proudit 400.000 barelů ropy. 

Luajbí řekl, že požádal státní společnost North Oil Co., která operuje na ropných polích v Kirkúku, i státní společnost pro ropné projekty, aby zahájily obnovu trasy mezi Kirkúkem a Ceyhanem. Tento ropovod procházel územím, které v roce 2014 obsadili radikálové z organizace Islámský stát a které se irácké armádě s pomocí mezinárodní koalice podařilo nyní osvobodit.

Kurdové nyní ropu vyvážejí paralelním ropovodem a Turecko, které stejně jako Bagdád neschvaluje referendum, už pohrozilo, že tento ropovod na své straně uzavře. Luajbí o tom v pondělí jednal s tureckým velvyslancem v Bagdádu. Rusko, které je zapojeno do obchodování s ropu z kurských oblastí, uvedlo, že uzavření toto ropovodu by neprospělo nikomu.

Irácká vláda ve svém prohlášení k dění v Kurdistánu sdělila, že ropná pole v severním Iráku včetně těch v Kurdistánu považuje za součást iráckého národního bohatství, které má právo využívat federální vláda a příjmy z nich zahrnout do federálního rozpočtu. Ke Kirkúku se v prohlášení uvádí, že jde o nedílnou součást Iráku, kterou Kurdistán nemá právo připojit ke svému území.

V Kurdistánu působí i dva hlavní provozovatelé mobilních sítí. Oba - firma Asiacell i Korek - dnes oznámily, že zatím od irácké vlády nedostaly žádost o převedení svého sídla do Bagdádu. "Požádají-li nás o to, pokusíme se najít řešení, které bude v zájmu našich zákazníků a všech zúčastněných stran," sdělila společnost Asiacell v prohlášení. Třetí velký provozovatel mobilních sítí Zain sídlí v Bagdádu.

Témata:  Irák Kurdové ropa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy