Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká vláda chce obnovit vývoz ropy trasou uzavřenou kvůli Islámskému státu

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Bagdád - Irák chce obnovit vývoz ropy státním ropovodem mezi iráckým Kirkúkem a tureckým Ceyhanem. Od roku 2014 byla tato trasa uzavřena kvůli bojům proti Islámskému státu. Diskutuje se také o osudu mobilních operátorů na území Kurdistánu.

Ministr ropného průmyslu Džabár Luajbí dnes oznámil, že vláda chce obnovit vývoz a obejít přitom ropovod, který vede kurdským regionem. Potrubím by mělo proudit 400.000 barelů ropy. 

Luajbí řekl, že požádal státní společnost North Oil Co., která operuje na ropných polích v Kirkúku, i státní společnost pro ropné projekty, aby zahájily obnovu trasy mezi Kirkúkem a Ceyhanem. Tento ropovod procházel územím, které v roce 2014 obsadili radikálové z organizace Islámský stát a které se irácké armádě s pomocí mezinárodní koalice podařilo nyní osvobodit.

Kurdové nyní ropu vyvážejí paralelním ropovodem a Turecko, které stejně jako Bagdád neschvaluje referendum, už pohrozilo, že tento ropovod na své straně uzavře. Luajbí o tom v pondělí jednal s tureckým velvyslancem v Bagdádu. Rusko, které je zapojeno do obchodování s ropu z kurských oblastí, uvedlo, že uzavření toto ropovodu by neprospělo nikomu.

Irácká vláda ve svém prohlášení k dění v Kurdistánu sdělila, že ropná pole v severním Iráku včetně těch v Kurdistánu považuje za součást iráckého národního bohatství, které má právo využívat federální vláda a příjmy z nich zahrnout do federálního rozpočtu. Ke Kirkúku se v prohlášení uvádí, že jde o nedílnou součást Iráku, kterou Kurdistán nemá právo připojit ke svému území.

V Kurdistánu působí i dva hlavní provozovatelé mobilních sítí. Oba - firma Asiacell i Korek - dnes oznámily, že zatím od irácké vlády nedostaly žádost o převedení svého sídla do Bagdádu. "Požádají-li nás o to, pokusíme se najít řešení, které bude v zájmu našich zákazníků a všech zúčastněných stran," sdělila společnost Asiacell v prohlášení. Třetí velký provozovatel mobilních sítí Zain sídlí v Bagdádu.

Témata:  Irák Kurdové ropa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy