Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS apeluje na muslimky: Měly byste se stát džihádistkami a obětovat se pro Boha a náboženství

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Rakka - Islámský stát, jenž ztratil svou poslední pevnost v Iráku, začíná být skutečně zoufalý. Jako jiné islamistické skupiny, viděl úlohu žen v domácnosti, jako manželky a matky, nikoliv jako bojovnice. Nyní však ženy vyzval prostřednictvím svých arabských novin, aby za něj bojovaly.

„Dnes je v souvislosti s válkou proti Islámskému státu je nezbytné, aby muslimky splnily své povinnosti na všech frontách při podpoře mudžahedinů v této bitvě", stojí v posledním čísle online novin al-Naba. Ženy by se dle článku „měly považovat za džihádistky pro Boha a připravit se na to, aby své náboženství obhajovaly sami, jako oběť Božímu náboženství."

Tato otevřená výzva je finálním krokem v dlouhodobém procesu zapojování žen do bojových prací IS. Zadržená 16letá Němka Linda byla cvičena jako odstřelovačka. Irácké síly se stávají obětí sebevražedných atentátnic, z nichž některé přitom neváhají při tom obětovat i své dítě. IS vnímá jejich akce jako následování příkladu vznosných islámských žen z minulosti, které dle jeho výkladu též bojovaly za islám po boku Proroka.

 

Jedná se též o další krok v islamistické zvláštní verzi „emancipace“ žen. Evropské ženy odjížděly do Sýrie a přidávaly se k IS, protože věřily, že právě zdě mohou být ženami a ne jen dle jejich interpretace objekty zájmu zkažené západní civilizace. V kontextu této pro mnohé feministky a západní lidi obecně zvláštní logiky IS nyní ženám dává další prostor pro jejich sebevyjádření. „Ženy jsou sestrami mužů. Tolik žen není vázáno jejich slabostí, jejich zájmem o výchovu svých dětí a posloucháním jejich manželů, ale ve skutečnosti přebírají to, co dělají mnozí muži, " píše se v článku.

Statistiky publikované Američany vedenou koalicí ukazují, že IS trápí nedostatek mužských bojovníků. Zapojení žen je tedy ze strany IS velmi pragmatickým, vzhledem k počtu jeho ztrát dokonce existenciálním krokem. V červenci nicméně vyšel v propagačním časopise Rumiah článek, který byl údajně od ženské členky IS, jenž tvrdil, že nastal čas, aby ženy „povstaly s odvahou a obětováním v této válce ... ne kvůli malému počtu mužů, ale kvůli jejich lásce k džihádu."

Charlie Winter, vedoucí výzkumný pracovník Mezinárodního střediska pro studium radikalizace a politického násilí (ICSR), uvedl pro deník The Independent, že vzhledem k veškerým náznakům se dalo očekávat takové prohlášení, přesto je přímá „bezprecedentní". „Vydáním tohoto článku je implicitně uznáváno, že jeho džihád přešel z ofenzivního (útočného) džihádu na obranný, a to je ohromné," myslí si Winter.

IS není první džihádistická skupina, využívající ženské bojovnice. Jeho předchůdce a konkurent, al-Káida, začala od roku 2005 v Iráku začala  využívat sebevražedné atentátnice a jejího příkladu následoval i její nigerijský partner, krutý Boko Haram. IS si osvojil tuto taktiku poměrně nedávno. Své ženské příznivkyně, jako např. Tashfeen Malikovou, která se svým manželem zmasakrovala 14 lidí v San Bernardinu, nechválil jako jedny z jeho „vojáků.“

Tento posun v myšlení IS může být značné důsledky pro bezpečnost a boj proti terorismu, a to nejenom v případě Iráku a Sýrie,  tvrdí Winter.  Ačkoliv zatím nejsou žádné známky toho, že by nějaká žena se chystala na základě této výzvy jít bojovat za IS do Sýrie, může tato výzva ovlivnit příznivkyně IS k páchání teroristických činů v jejich domovských státech. „Pokud jde o vztah skupiny s příznivci, má to docela velký dopad," varuje Winter.

Tomuto nebezpečí nahrává i odborníky zmiňovaná znepokojivá skutečnost, že samotná fyzická porážka IS nezastaví. Jeho propaganda stále bude působit v temných koutech internetu. Podle Wintera se IS bude snažit přesvědčit své příznivce, že i idea chalífátu je mnohem důležitější než jeho fyzická přítomnost. Virtuální IS bude stále koordinovat a inspirovat útoky a připravovat půdu pro další snahu o získání fyzického území, myslí si odborníci.

Témata:  Islámský stát muslimové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy