Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se děje za zavřenými dveřmi? Takto vypadá mučení podle CIA

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

USA - O tom, co Ústřední zpravodajská služba Spojených států amerických (CIA) dělá, vláda mlčí. Jejich projekty, základny, operace jsou vždy zahalené tajemstvím, málo se toho ví i o málo humánních praktikách, které používají k výslechům domnělých zločinců a teroristů. Reportérovi z deníku The Guardian se však podařilo do jedné z ukrytých budov dostat. Je to místo, kam se většina návštěvníků dostane jen nedobrovolně.

Ve vězení CIA je celkem 20 oddělených cel. V 16 z nich jsou vězni připoutaní ke kovovým kruhům na zdi, čtyři zbylé místnosti slouží ke spánkové deprivaci. V normálních celách mají vězni k dispozici plastové kbelíky, v těch dalších už jim raději nasazují plínky. Někdy jsou však zločinci zcela nazí. Nerozeznáte zde den od noci a většinou je jediným zvukem obíhající ručička hodin.

Jonh Jensen je psycholog, který pro CIA vypracoval scénář psychologických taktik, jak úspěšně rozmluvit bez fyzických trestů. Sám byl přítomen v době, kdy v tajné základně v Kábulu vyslýchali Gula Rahmana v roce 2002. "Atmosféra byla dobrá. Nepříjemná, ale rozhodně bezpečná," řekl k případu podezřelého. Ten nečekaně po několika dnech zemřel a rodina téměř okamžitě podala na CIA žalobu za mučení, jmenovitě obvinili přímo Jensena a dalšího agenta Jamese Mitchella.

Nakonec došlo k mimosoudnímu vyrovnání, protože vláda nestála o to, aby se veřejně probíraly použité praktiky. Příbuzní Rahmana totiž tvrdili, že CIA chtěla mladého muže zabít již od začátku a série výslechu ho měla připravit o veškerou sílu. Přestože se zpravodajská služba snažila utajit detaily, na povrch unikly některé nepříliš pozitivní důkazy o tom, jak je s vězni zacházeno.

Psycholog Jensen se s vězněm setkal šestkrát, Mitchell pak jednou. Jensen v dokumentech poznamenal, že Rahman opakovaně tvrdil, že je mu zima. Jenže jeho žádosti nebyly brány v potaz kvůli tomu, že spolupracovníci al-Kájdy provozovali taktiku, při které si stěžovali na nepohodlí, což mělo údajně ovlivnit jejich myšlení a tudíž nemohli podat spolehlivé informace. V Afghánistánu však přicházela zima a Rahman po několika dnech zemřel na podchlazení.

Podle záznamu si Jensen všímal, že byl vězeň ve špatném stavu, avšak i to bylo nadále ignorováno, protože zlomený muž začal podávat potřebné informace. Podle psychologa výslech může zabrat i několik měsíců, než z daného člověka získá CIA údaje, proto se rozhodli ponechat Rahmana několik dní jen v plenkách a ponožkách v naději, že brzo vězeň řekne, co ví, a skončí to dobře pro všechny.

Veřejnost se nikdy nedozvěděla, v čem spočívají metody vytvořené Jensenem a Mitchellem, jisté však je, že soudy zkoumaly jejich legitimitu již několikrát. Po dalších nechtěných úmrtích domnělých teroristů bylo užívání praktik pozastaveno. Častokrát byla zpochybňována i jejich efektivita. Podle CIA je však nezbytné používat násilné formy psychologického výslechu, protože zlomit teroristy je stále obtížnější.

Témata:  CIA mučení vězňů terorismus věznice

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.