Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Civilizace se řítí do vážných problémů, hrozí konflikty a nestabilita, varuje šéf Světové banky

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Washington - Prezident Světové banky (SB) Jim Yong Kim se domnívá, že civilizace bude muset řešit vážné potíže, až automatizace vezme pracovní místa lidí. Hrozí podle něj konflikty a nestabilita.

"Pokud vaše aspirace začnou růst, ale pak není žádná příležitost, může to vést k nestabilitě, konfliktu a násilí," uvedl Kim před výročním zasedání své instituce a Mezinárodního měnového fondu (MMF). "Je to nebezpečný směr, kterým jdeme," dodal v projevu na Kolumbijské univerzitě.

Roboti podle šéfa Světové banky nahradí miliony pracovníků s nízkou kvalifikací. Pro hospodářský růst v budoucnosti tak vidí jako zásadní investice do lidského kapitálu, který zahrnuje zejména vzdělání, ale i zdraví.

"Chceme vytvořit pocit naléhavosti investic do lidí, o kterém si myslíme, že je nezbytný vzhledem k tomu, jak se globální ekonomika mění," Kim.

"Jediná věc, o které víte s jistotou, že ji v budoucnosti budete potřebovat v jakékoli ekonomice, jsou lidé, kteří se dokážou učit," doplnil.

Témata:  Světová banka (World Bank, zkratka WB) Roboti ekonomika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:33

Nevídané počasí evidují i v zámoří. Mexiko spaluje extrémní vedro

V hlavním městě Mexika naměřili v pondělí rekordně vysoké teploty, které dosahovaly až 34,2 stupňů Celsia, uvedl šéf tamní státní komise pro vodu Germán Martínez Santoyo na sociální síti X.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.