Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O počítače není zájem? Jejich prodej ve světě klesl, nejhorší je situace v USA

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Toshiba

New York - Celosvětový prodej počítačů ve třetím čtvrtletí pokračoval v poklesu. Trh v Japonsku, Latinské Americe, Evropě, na Blízkém východě a v Africe sice vykázal známky stabilizace, prodej v Americe se však popadl o 10,3 procenta na 14,7 milionu kusů a pokles zaznamenal již čtvrté čtvrtletí za sebou.

Celkem bylo ve třetím čtvrtletí dodáno na trh 67 milionů počítačů, o 3,6 procenta méně než před rokem.

"Slabší prodej v souvislosti s návratem do škol byl další známkou toho, že tradiční hlavní pohon spotřebitelské poptávky po počítačích již není efektivní," uvedl Mika Kitagawa, analytik výzkumné společnosti Gartner.

"Podnikatelská poptávka po počítačích je stabilní v USA, ale poptávka by mohla klesnout mezi malými a středně velkými podniky kvůli zvýšení cen způsobenému nedostatkem součástek." Výrobci se potýkají s nedostatkem čipů DRAM, což zvyšuje ceny součástek a má dopad na dodávky počítačů.

Z velkých výrobců počítačů se podařilo vykázat růst jen firmě HP, jejíž prodej se zvýšil o 4,4 procenta na 14,95 milionu kusů. Čínské firmě Lenovo klesl prodej o 1,5 procenta na 14,36 milionu a její podíl na trhu činil 21,4 procenta. Dodávky počítačů Mac firmy Apple se snížily o 5,6 procenta na 4,6 milionu.

Témata:  počítače ekonomika Apple Computers

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.