Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na alkoholu závislý Zeman a populista Babiš. Bavorský deník přinesl nelichotivý obraz dění v Česku

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Mnichov - Bavorský deník Mittelbayerische Zeitung se dnes v jednom ze svých článků věnuje české politice. Šéfa hnutí ANO Andreje Babiše přirovnává k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. List píše také o Miloši Zemanovi.

List oceňuje dosavadní vládu ČSSD, hnutí ANO a lidovců za to, že vydržela celé volební období a postarala se o stabilitu a značný hospodářský rozvoj země. Parlamentní volby 20. a 21. října ale mohou podle deníku znovu přinést politickou nestabilitu.

Mittelbayerische Zeitung přibližuje aféry, kterým Babiš čelí, i to, že všechna obvinění popírá. "Nevypočitatelnému" a "zjevně na alkoholu závislému" prezidentu Zemanovi ale podle deníku vyšetřování nevadí. Zemana podle listu hodně Čechů považuje za nepříčetného.

Babiš umí stejně jako americký prezident Donald Trump výborně zjednodušenou populistickou rétorikou působit na obavy a emoce širokých vrstev obyvatel.

"ANO se jako všechna populistická hnutí v Evropě prezentuje jako alternativa k establishmentu, jehož pověst je pošramocená," míní list. Babišova strana má podle něj velmi moderní marketingový koncept a umně pracuje se znechucením občanů politikou, skepticismem vůči Evropské unii nebo strachem z uprchlíků.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy