Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezávislost Katalánska a její odložení je trik, tvrdí šéf španělské diplomacie

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis dnes označil úterní vyhlášení nezávislosti Katalánska a jeho následné pozastavení za trik. Katalánští separatisté podle něj říkají jednu věc a současně její opak.

Dastis v rozhovoru s francouzskou rozhlasovou stanicí Europe 1 dodal, že španělská ústava poskytuje prostor pro vyjednávání. "Aby ale část Katalánska rozhodovala za všechny, to upřímně řečeno není možné," uvedl šéf španělské diplomacie ohledně nedávného katalánského referenda zakázaného španělským ústavním soudem, v němž se podle místních úřadů při třiačtyřicetiprocentní účasti vyslovilo pro odtržení přes 90 procent hlasujících.

Předseda katalánské vlády Carles Puigdemont ale v úterý předešel obavám z vyhrocení sporu s Madridem, jenž referendum považuje za neústavní, a místo přímého vyhlášení nezávislosti si vzal čas na jednání s centrální vládou.

Vůdce separatistů sice podepsal text deklarace schválený poslanci, ovšem s dovětkem, že než ji skutečně vyhlásí, potřebuje několik týdnů čas pro vyjednávání. "Chápu to jako takový fígl, kličky, co dělají, když říkají jednu věc a zároveň její opak," řekl dnes Dastis.

Španělský velvyslanec ve Francii Fernando Carderera uvedl, že deklaraci o nezávislosti lze podle něj považovat za státní převrat. "Nevidíte akorát lidi, co se střelnými zbraněmi v rukou vstupují do parlamentu, ale o to je to horší, (protože tak jedná legitimní vláda)," dodal Carderera, kterého citovala agentura AFP. "Koneckonců, nezávislost je jako těhotenství. Buď jste těhotná, nebo nejste. Buď vyhlásíte nezávislost, nebo ne," uzavřel.

Témata:  Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy