Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké letectvo zintenzivnilo údery v Afghánistánu, do boje vyrazily i bombardéry B-52

Bombardér B-52
Bombardér B-52
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kábul - Americké letectvo výrazně zintenzivnilo nálety v Afghánistánu, kde Spojené státy podporují boj vládních vojsk proti povstalcům z řad islamistům. To patrně souvisí s novou strategií USA, kterou v létě představil šéf Bílého domu Donald Trump.

Během září americké letectvo shodilo na afghánské území 751 bomb, což bylo o 50 procent více než v srpnu, napsala agentura Reuters s odvoláním na americká armádní data. "Zvýšení (počtu náletů) vyplývá z prezidentovy strategie, jejímž cílem je aktivněji se zaměřovat na skupiny extremistů, jež ohrožují stabilitu země a bezpečnost afghánského lidu," uvedlo americké letectvo ve své měsíční zprávě.

Na letecké základně Bagrám u afghánské metropole Kábulu bylo nasazeno dalších šest stíhaček F-16. Na nepřátelské cíle v Afghánistánu mají nově útočit také strategické bombardéry B-52, které budou startovat ze základen v Perském zálivu, dodalo americké letectvo.

Zatímco během loňského roku provedlo americké letectvo zhruba tisícovku útoků na islamisty v Afghánistánu, v polovině letošního srpna již mělo na kontě kolem 2200 náletů. Další nárůst leteckých úderů byl pak zaznamenán od srpna do září. V srpnu bylo provedeno 503 útoků, v září bylo náletů 751.

Bojová mise USA a NATO na afghánském území skončila v roce 2014 a většina členů zahraničních sil se ze země stáhla. Americké ministerstvo obrany nicméně nedávno oznámilo, že do Afghánistánu, kde teď působí 11.000 amerických vojáků, vysílá dalších 3000 lidí.

Podle OSN stoupl v první polovině roku 2017 počet zabitých a zraněných civilistů při náletech v Afghánistánu o 43 procent na 232. Spojené státy přitom nesly odpovědnost za 37 procent mrtvých a zraněných a afghánské letectvo za 48 procent z nich. U ostatních útoků nebylo původce možné určit, napsala agentura DPA.

Témata:  Afghanistán U.S. ARMY F-16 bombardér B-52

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy