Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sjednocení rodin: Za uprchlíky do Německa proudí desítky tisíc jejich příbuzných

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Za občany Sýrie a Iráku, kterým v Německu přiznali status uprchlíka, se chce přestěhovat asi 70.000 lidí. Žádosti o víza podali nejčastěji na německých zastupitelských úřadech v Libanonu, Jordánsku, Iráku či Turecku.

Od začátku roku 2015 do poloviny letošního roku udělily německé úřady na základě práva na scelení rodin občanům Sýrie a Iráku už 102.000 víz. Vzhledem k aktuálnímu vývoji ministerstvo zahraničí odhaduje, že do roku 2018 vydá dalších asi 100.000 až 200.000 víz.

Běženci, kterým v Německu přiznají právo na azyl, smějí do země pozvat svého manžela či manželku a nezletilé děti. Také mladiství, kterým je přiznán status uprchlíka, mohou požádat o to, aby za nimi do Německa přišli jejich rodiče.

Uprchlíkům, kteří požívají jen takzvanou subsidiární, tedy časově omezenou ochranu, dosluhující vláda v březnu loňského roku možnost scelení rodiny omezila a navíc ji pozastavila do března 2018.

Unie konzervativních stran CDU/CSU chce v případě této skupiny s časově omezenou ochranou zamezit scelování rodin i do budoucna. Strana Zelených to odmítá. Scelování rodin uprchlíků bude zřejmě i jedním z témat nadcházejících rozhovorů o vytvoření nové vládní koalice.

Témata:  Německo uprchlíci víza

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy