Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naléhavá výzva: Armáda musí být připravená na válku se Severní Koreou, volá šéf Pentagonu

U.S.Army
U.S.Army
Foto: Latvijas Armija

Washington – Ministr obrany USA Jim Mattis řekl prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho vrcholným generálům na schůzi v Bílém domě, že chce v případě KLDR „mnohem podniknout rychleji" vojenské možnosti. Jeho slova cituje server Politico.

Mattis v pondělí vyzval vojenské představitele, aby byli „připraveni" na vojenskou možnost vypořádání se se Severní Koreou v případě, že by diplomacie selhala. Navazuje tak na nedávné slova Trumpa, který prohlásil, že při jednání s Pchjongjangem „bude fungovat jen jedna věc". Zjevně tak narážel na možné použití síly k vyřešení sporu kolem jaderných a raketových testů KLDR.

„Právě teď je cesta hledána diplomaticky, máme tu ekonomické sankce, které se snaží dostat Severní Koreu pryč z této cesty," řekl Mattis po projevu na každoročním sjezdu Asociace armády Spojených států ve Washingtonu. „Co nás čeká v budoucnosti? Ani vy, ani já to nemůžeme říci, takže je tu jedna věc, kterou může americká armáda udělat. Musíme být připraveni a zajistit, že budeme mít vojenské možnosti, které by náš prezident mohl v případě potřeby využít.“

Před Mattisovým pondělím vystoupením Trump  tweetoval: „Naše země se se 25 let neúspěšně potýkala se Severní Koreou, které dala miliardy dolarů a nedostala nic. Politika nefungovala!"

Nicméně Mattis, který hovořil k publiku tvořenému vojáky všech hodností a vedoucích pracovníků obranného průmyslu, zdůraznil pokračující diplomatické snahy mezinárodního společenství s cílem odvrátit krizi a ukončit raketový a jaderný program Severní Koreje.

„Kolikrát jste viděli jednomyslné hlasování Rady bezpečnosti OSN? Nyní se to stalo dvakrát, pokud jde o sankce na Severní Koreu," připomněl. „Mezinárodní společenství promluvilo, ale také to znamená, že americká armáda musí být připravena."

Témata:  U.S. ARMY Severní Korea Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy