reklama

Plán v úterý jednomyslně schválila Rada bezpečnosti OSN, uvedly tiskové agentury. Salamé chce aktualizovat mírovou dohodu, kterou před dvěma lety podepsaly pod záštitou OSN různé libyjské frakce.

Dohoda by měla nově zahrnout i bývalé věrné svrženého vládce Muammara Kaddáfího a tábor generála Chalífy Haftara. Tento velitel samozvané Libyjské národní armády (LNA) je spojen s kabinetem na východě Libye, který až dosud neuznával vládu v Tripolisu, již podporuje OSN.

Salamého cílem je podpořit Libyjci realizovaný politický přechod, na jehož konci vznikne "stabilní, sjednocená, reprezentativní a efektivní" vláda, uvedla agentura AP.

V této rozvrácené severoafrické zemi jde ale podle francouzské rozhlasové stanice RFI o ambiciózní, až téměř nesplnitelný úkol. Před jakýmkoliv hlasováním bude mimo jiné potřeba schválit v referendu novou ústavu. Dvě hlavní strany konfliktu v Libyi, vlády ze západu a východu země, jednaly na začátku tohoto měsíce v Tunisku o sdílení moci. Také jimi diskutované přechodné období by mělo zhruba po roce vyústit v nové volby.