Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komisař Rady Evropy se Italů ptá na jejich operace u břehů Libye, prý vrací migranty zpět

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím -  Itálie by měla vysvětlila své operace u libyjského pobřeží. Podle agentury Reuters ji o to požádal komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks.

Komisař upozornil, že pokud se Itálie podílí na vracení migrantů do Libye, odporuje její jednání mezinárodním smlouvám. Reaguje tak na zprávu, že loď italského námořnictva na konci září asistovala libyjské pobřežní stráži, která našla dva čluny s 228 migranty. Libyjci uprchlíky posléze dopravili zpět na africkou pevninu.

Pokud se Itálie aktivně podílí na vracení migrantů do Libye, „kde jim hrozí mučení, nelidské či nedůstojné zacházení, anebo trest", porušuje Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv, uvedl Muižnieks.

Zadržovací centra pro uprchlíky v Libyi označila Organizace spojených národů za nelidská, a to kvůli zneužívání, ke kterému v nich dochází, i kvůli nedostatku základní hygieny, lékařské péče a jídla.

Italský ministr vnitra Marco Minniti řekl agentuře ANSA, že italské lodě nikdy migranty zachráněné či zastavené na moři do Libye nevracejí. „Itálie poskytuje libyjské pobřežní stráži výcvik, vybavení a logistickou podporu, na vracení migrantů do Libye se nepodílí," dodal.

Torpédoborec Andrea Doria podle italského námořnictva libyjské pobřežní hlídce 27. září, kdy vzala na palubu 228 migrantů, poskytl záchranné vesty.

Témata:  Itálie uprchlíci Rada Evropy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy