Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko možná budou muset opustit další členové americké diplomatické mise

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Spojené státy možná budou muset znovu omezit počet členů své diplomatické mise v Rusku. Naznačila to dnes Moskva.

Počet diplomatů by se mohl snížit na 300 i méně, řekl dnes agentuře RIA Novosti šéf odboru pro severní Ameriku na ruském ministerstvu zahraničí Georgij Borisenko.

Kreml by tak reagoval na uzavření ruského konzulátu v San Francisku, které Spojené státy nařídily v srpnu v rámci odvety za omezení početního stavu americké diplomatické mise v Rusku.

Ruská diplomacie koncem července oznámila, že Washington musí do 1. září omezit svůj personál na velvyslanectví a konzulátech v Rusku na 455 pracovníků. Snížením početního stavu mělo být údajně dosaženo parity mezi počtem zaměstnanců ruských zastupitelských úřadů v USA a těch amerických v Rusku.

Kreml podle Borisenka počítal při určování počtu amerických zaměstnanců, kteří Rusko opustí, i s ruskými zástupci OSN v New Yorku. To byl údajně vstřícný krok, který Washington opominul. "Pokud to (USA) neocenily, pak máme plné právo... počet amerických diplomatů snížit na 300 nebo i méně," uvedl.

Témata:  Rusko USA diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy