Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson jednal s tureckým ministrem zahraničí o vízové roztržce

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Washington - Ministr zahraničí Spojených států Rex Tillerson ve středu hovořil se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem. USA vyjádřily "hluboké znepokojení" nad nedávným zatčením pracovníka americké ambasády v Turecku.

Podle sdělení amerického ministerstva zahraničí Tillerson také vyzval tureckou vládu, aby předložila důkazy k obviněním dvou místních letos zatčených pracovníků amerického velvyslanectví.

V probíhající diplomatické roztržce je v sázce mnoho, neboť armády obou zemí spolupracují v rámci NATO v boji proti Islámskému státu. Spojené státy mají na základně v Turecku bojové letouny, zdůraznila rozhlasová stanice NPR.

Podle NPR není brzké oteplení ve vztazích příliš pravděpodobné, neboť se objevily zmínky o tom, že turecké úřady budou vyslýchat dalšího pracovníka amerického konzulátu. První zadržený se k trestné činnosti prý přiznal.

Témata:  Turecko diplomacie Rex Tillerson USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy