Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Burky, strach, paralelní společnost. Uprchlíci dostávají víc než důchodci. Rakouské kampani dominuje islám a migrace

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Otázka přistěhovalectví, zejména z muslimských zemí, je ve vrcholící rakouské předvolební debatě všudypřítomná. Nejvíc byl slyšet předseda lidové strany (ÖVP) a dosavadní ministr zahraničí Sebastian Kurz, který je favoritem na budoucího kancléře.

"Je třeba o tom hovořit otevřeně, ne věci zamlčovat," hájil nedávno kancléř a šéf sociálních demokratů (SPÖ) Christian Kern kontroverzní předvolební video, v němž se objevil. Ve spotu natočeném ve vesnické restauraci jedna volička říká: "Nejsem rasistka, ale je nepřijatelné, když vidíme ženy nosící burky, mám strach ve své vlastní zemi."

Kurz navrhl snížit měsíční sociální příspěvky pro migranty zhruba o třetinu na 560 eur na osobu a zavřít muslimské školky, které podle něj vytvářejí "paralelní společnost". Favorit voleb ovšem chystá i omezení příspěvků pro občany zemí EU, kteří se do Rakouska přistěhují a neprokážou, že tu dlouhodobě pracovali. Přístup do rakouského sociálního systému by měli lidé obecně získat až po pěti letech pobytu.

Konkurence zprava, protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ), reagovala slogany jako "Islám k Rakousku nepatří" nebo požadavkem na zřízení postu ministra "na ochranu vlasti a převládající kultury".

"Dominujícím tématem je přístup Rakouska k migraci a azylové politice," potvrdil ČTK vídeňský politolog Thomas Meyer. Obě vládní strany, tedy lidovci i sociální demokraté, se podle něj od roku 2015 "zřetelně posunuly doprava". To politolog dokládá například na tom, že obě jsou pro zřizování přijímacích center pro migranty už v Africe, obnovují hraniční kontroly a chtějí bojovat proti "sociálnímu turismu".

Vídeňanka etiopského původu Furaha Msakyová považuje rakouskou debatu o migraci za "extrémní". "Je přece důležité, aby země přijímaly lidi, kteří se opravdu ocitli v těžkostech. V tuto chvíli je migrace prezentována jako snadná cesta do Evropy, i když je pravda, že mezi uprchlíky je i mnoho ekonomických migrantů. Z tohoto pohledu politiky chápu," řekla ČTK. Na příkladu své rodiny se však snaží ukázat, že problém není černo-bílý. "Já pocházím ze země, kde byla skutečně bída a my jsme opravdu museli odejít," řekla mladá žena.

V alpské republice v roce 2015 požádalo o azyl 90.000 lidí a o rok později 42.000. Letos počet žádostí o azyl v Rakousku podle dosavadních informací zřejmě zdaleka nepřekročí stanovenou horní hranici 35.000. Podle úterního vyjádření rakouského ministerstva vnitra požádalo v prvních osmi měsících letošního roku v Rakousku o azyl zhruba 17.000 lidí.

"Když má člověk rodinu, měl by se v první řadě ohlížet na ni. A když mu něco zbude, má to dát hostům, a ne naopak. Teď se u nás dělá politika tak, že o naše hosty je postaráno a pečováno lépe než o domácí," řekla ČTK Polka Krystyna žijící 35 let na venkově nedaleko Vídně.

Podobně to vidí i většina dalších Rakušanů náhodně oslovených ČTK. "Jsou tady důchodci, kteří berou 600 nebo 700 eur měsíčně. A uprchlíci dostávají víc a ještě si stěžují na Rakousko. To podle mě není spravedlivé," vyjádřil typický názor Josef Holzer v dolnorakouském Retzu, necelých 15 kilometrů od Znojma.

Ne všichni Rakušané ale obavy z nejnovějších žadatelů o azyl sdílejí. "Téma migrace je nastolováno jenom proto, aby se jím překryla ostatní témata. Migrace tu byla vždy a vždy bude," řekl ČTK Andreas Bayer z Retu, který se představil jako státní zaměstnanec a otec dvou dospívajících dětí. "Kdyby se našlo evropské řešení a kdyby východní státy více pomáhaly s přijímáním uprchlíků, problém by vůbec nebyl. Jsem spíš zklamaná, že některé členské státy EU říkají, že se na tom nechtějí podílet," doplnila ho jeho kolegyně Elisabeth.

Témata:  Rakousko uprchlíci volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy