Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proudy migrantů nepřestávají. Německo a Dánsko o půl roku prodlužují kontroly na hranicích

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín/Kodaň - Německo prodlouží pohraniční kontroly o dalších šest měsíců. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére upřesnil, že úřady budou pokračovat v kontrolách na hranici Německa s Rakouskem a také u leteckých spojů z Řecka.

Německo zavedlo kontroly na hranicích s Rakouskem v září 2015, tedy v době, kdy příval žadatelů o azyl do Německa vrcholil. Kontroly se uplatňují na základě výjimky. Platnost dosavadní výjimky skončí 11. listopadu.

Již v květnu ministerstvo vnitra dalo na vědomí, že ukončení kontrol na vnitřních hranicích zemí Schengenu kvůli migrační krizi zatím nepřipadá v úvahu. V září se stejným způsobem vyjádřila i kancléřka Angela Merkelová.

Kontroly budou dle dnešního prohlášení ministra nadále prováděny vzhledem ke "značnému rozsahu nelegální migrace" a k problematické bezpečnostní situaci v Evropě po několika teroristických útocích v posledních letech.

Dánská vláda podle agentury Ritzau oznámila Evropské komisi, že také Dánsko bude pokračovat v hraničních kontrolách dalšího půl roku. Důvodem je vážná hrozba teroristických útoků, sdělila Kodaň. Kontroly jsou prováděny u automobilů, autobusů a vlaků na hranici mezi Německem a Dánskem a také na trajektech v dánských přístavech Gedser a Rödby.

h.

Témata:  Německo hranice de Thomas Maiziére Dánsko uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy