Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie udělala řadu chyb. Útoku v Berlíně, při kterém zemřela i Češka, se dalo zabránit, říká vyšetřovatel

Anis Amri
Anis Amri
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Zvláštní vyšetřovatel dnes v Berlíně představil závěrečnou zprávu k loňskému teroristickému útoku na vánoční trhy v německém hlavním městě. Z dokumentu vyplývá, že se neštěstí dalo zabránit.

Berlínští kriminalisté i policejní sbory dvou spolkových zemí se podle vyšetřovatele dopustily řady zásadních chyb. Podle bývalého státního zástupce Bruna Josta, kterého vyšetřováním chyb, které vedly k atentátu, pověřila berlínská radnice, selhala berlínská kriminální policie i policejní sbory spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko. Problémem je ale podle Josta i špatná spolupráce mezi jednotlivými úřady po celém Německu.

Tunisan Anis Amri loni 19. prosince najel uneseným kamionem na vánoční trhy v západní části berlínského centra a zabil 12 lidí včetně jedné Češky. Sedm desítek lidí utrpělo při atentátu zranění. Amrimu se následně podařilo prchnout a přes západní Evropu se dostal až na sever Itálie, kde jej nedaleko Milána zastřelili policisté při rutinní kontrole.

Amri byl přitom známý jako nebezpečný radikál. Vzhledem k tomu, že obchodoval s drogami a měl zfalšované osobní dokumenty, mohly ho úřady po zadržení v jižním Německu 30. července loňského roku až několik měsíců držet ve vazbě a možná i deportovat, uvedl Jost. Policisté z Friedrichshafenu u Bodamského jezera ale Amriho řádně nevyslechli.

V tom okamžiku prý ale udělali „špatně téměř vše, co špatně udělat mohli". Zaměřili se totiž jen na falešné dokumenty, o tom, že je vedený jako nebezpečný islamista, ale nic nevěděli. Během dvoudenní vazby ve Friedrichshafenu se navíc místní policii nepřihlásil nikdo z kolegů, kteří věděli o Amriho případu podrobnosti.

Andreas Geisel, který je na berlínské radnici zodpovědný za otázky vnitra, dnes uvedl, že zpráva poslouží ke zlepšení situace, aby se Německo vyhnulo případnému dalšímu atentátu.

Témata:  teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně Anis Amri policie Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy