Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálety v Rakce umožňují útěk před bojovníky, zároveň ale zabíjejí celé rodiny

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Rakka – Američany vedená mezinárodní koalice v posledních týdnech zintenzivnila bombardování syrské Rakky, kde se arabsko-kurdské síly SDF, které koalice podporuje, snaží dobýt poslední části města z rukou bojovníků Islámského státu (IS). Nálety koalice mají podle oficiálních údajů od začátku koaličních úderů v létě 2014 na svědomí nejméně 685 civilních obětí. Podle organizace Airwars, která monitoruje počty civilistů zabitých při koaličních náletech, ale v tomto období v Sýrii a v Iráku přišlo o život nejméně 5637 civilistů.

Nálety mají velký dopad na civilisty žijící ve městě, kteří jsou oslabeni válkou, vyhladovělí a v některých případech bývají při bombardování zraněni či přicházejí o členy rodiny, napsala agentura Reuters. Ve čtvrtek z Rakky uprchly stovky civilistů. Podle výpovědí některých z nich se bojovníci IS museli před nálety uchýlit do jiných částí města a mnozí se ukrývají ve sklepeních. Právě proto se civilistům podařilo utéci.

Abdalláh Alí, kterému se z Rakky podařilo uprchnout, měl na těle stále čerstvé spáleniny. Jeho byt v centru Rakky byl zasažen při náletu minulý týden a on přišel o celou rodinu. „Má manželka, má matka, můj otec, všech 14 členů mé rodiny bylo zabito. Jejich těla zůstala uvězněna pod sutinami," řekl čtyřiadvacetiletý muž. Alího soused Abdú Husajn řekl, že v domě, který zasáhlo bombardování, bylo 50 lidí, a pouze několik osob přežilo. Z trosek domu bylo vyproštěno 13 těl.

Ofenzivu s cílem dobýt Rakku zahájila SDF s pomocí mezinárodní letecké koalice a speciálních pozemních jednotek USA letos v červnu. Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, jež má za cíl dobýt tuto baštu IS, nicméně začala už loni v listopadu.

Bitva o Rakku trvá mnohem déle, než SDF původně předpokládala. V červnu arabsko-kurdské síly odhadovaly, že město z rukou IS dobudou do několika týdnů. Začátkem týdne SDF oznámila, že IS z města definitivně vytlačí během nadcházejících dnů. V Rakce je nicméně stále několik set bojovníků IS a několik tisíc civilistů. Podle koalice IS mnoho civilistů drží jako rukojmí v nemocnici a na fotbalovém stadionu.

„Lidé se pokusili o útěk, ale příslušníci IS na ně stříleli. Dokonce jsem je viděla zabít dvouleté dítě," řekla osmatřicetiletá Um Músaová. „Dnes ráno tam nebyli, nebo aspoň nestříleli... Můj syn viděl hodně lidí prchat, tak jsme se rozhodli, že to taky zkusíme. Spíme v oblečení a byli jsme připraveni uprchnout při první příležitosti," řekla Músaová, která byla v černém oděvu a měla zahalenou tvář podle příkazu IS. Dodala, že bombardování si vybírá daň, jelikož při něm někdy umírají celé rodiny.

Dalčí svědci uvedli, že nálety směřovaly vždy na konkrétní domy, ze kterých stříleli radikálové. V domech však často byli civilisté a radikálům se podařilo uprchnout. Obyvatelé Rakky si podle Músaové od sebe často drží odstup, protože mají strach, jestli někdo tajně nespolupracuje s IS.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy