Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii přibývá případů obrny. Při bojích bylo zničeno velké množství očkovací vakcíny

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Ve východosyrském Majádínu, kde proti Islámskému státu (IS) vede ofenzivu syrská armáda, kterou ze vzduchu podporuje Rusko, bylo při bojích zničeno nejméně 140.000 dávek očkovací látky. Podle údajů UNICEF bylo od března v důsledku dětské obrny paralyzováno 48 dětí.

Informovala o tom agentura AP s odkazem na dnešní sdělení Dětského fondu OSN (UNICEF). V regionu kvůli nedostatečnému očkování propukla dětská obrna, Majádín je epicentrem nákazy.

V současné chvíli UNICEF vyšetřuje okolnosti zničení skladu, kde byly vakcíny uchovávány, uvedl zástupce fondu Geert Cappelaere. Informaci podle svých slov považuje za alarmující, jelikož nedostatek vakcín může přispět k dalšímu šíření dětské obrny v provincií Dajr az-Zaur, kde Majádín leží.

Virus dětské obrny, který útočí na nervovou soustavu, může způsobit trvalé ochrnutí do několika hodin. V nehygienických podmínkách válečných zón se nemoc šíří rychle. Během již šest let trvající syrské občanské války se podle UNICEF o polovinu snížil počet syrských dětí očkovaných proti dětské obrně.

Témata:  Sýrie UNICEF děti

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy