Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pekař z Nice bojuje za záchranu tradičního francouzského croissantu, chce označení původu

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Nice - Až 85 procent croissantů, které si dnes Francouzi kupují, je vyrobeno průmyslově. Pekař Frédéric Roy (46) z jihofrancouzského města Nice chce zachránit řemeslnou výrobu tradičního zavinutého rohlíku. Vyzval proto k vytvoření speciálního označení původu, které spotřebitelům zaručí, že croissant byl vyroben na místě, z mouky bez přídavných látek a z kvalitního másla.

Roy provozuje malé pekařství poblíž slavného pobřežního korza Promenade des Anglais (Anglická promenáda). Nynější croissanty podle něj "stojí za houby".

Dobrý croissant by podle něj neměl v žádném případě obsahovat margarín, být zmrazený a posléze znovu rozpečený. "Na pravý croissant je dnes paradoxně snazší natrefit v Los Angeles než ve Francii. Přitom je to pilíř naší gastronomie," uvedl pekař, jenž roky pracoval v Americe. Na mrzkou kvalitu croissantů má podle něj vliv také raketově rostoucí cena másla v uplynulých měsících.

Zákazník podle Roye nemá šanci zjistit, jestli jí průmyslově vyrobený rohlík nebo místní produkt. Jen 15 procent pekařství, která se označují za řemeslná, prodává své vlastní croissanty, tvrdí pekař. Minulý měsíc proto poslal dopis francouzskému premiérovi Édouardu Philippeovi. Upozorňoval v něm, že ve Francii tolik hýčkané pečivo se nachází "před vyhynutím".

Z dopisu citoval národní tisk a lidé Royovi vyjadřovali podporu na sociálních sítích. Poslanec Éric Ciotti slíbil, že se za záchranu croissantu osobně zasadí.

Roy soudí, že croissant by se měl dočkat stejného zacházení jako bageta. Jako "tradiční bageta" může být totiž od roku 1993 označováno pouze pečivo vyrobené z tradiční mouky bez aditiv.

Témata:  Francie pečivo potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.