Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo vypustil vlky? Bavorsko vypsalo odměnu na dopadení pachatele

Vlk evropský
Vlk evropský
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mnichov - Z původních šesti vlků, kteří uprchli z obory u bavorského Lundwigsthalu, se ve volné přírodě stále ještě pohybují tři. Dvě šelmy museli zaměstnanci národního parku zastřelit, třetí srazil vlak. Byla vypsána odměna 10 tisíc eur za informace vedoucí k dopadení pachatelů (či pachatele), kteří vlky vypustili.

"Nadále visí ve vzduchu skandální podezření, že zvířata někdo vypustil úmyslně," uvedla bavorská ministryně životního prostředí Ulrike Scharfová. "To nemůžeme v žádném případě nechat jen tak," dodala. Pachatel či pachatelé mají na svědomí smrt uprchlých vlků a ohrozili i lidi v okolí.

Šest s celkem devíti vlků uprchlo v noci na minulý pátek. Bavorská policie se zpočátku domnívala, že šlo o nedopatření, později ale uvedla, že zvířata někdo do volné přírody vypustil úmyslně. Zámek z výběhu někdo odstranil, našel se nepoškozený nedaleko brány.

Na pátrání po vlcích Němci spolupracují i s Národním parkem Šumava. Jednoho z vlků totiž spatřili v české části hraničního pohoří. Zástupci Národního parku Bavorský les už dříve upozornili, že chování vlků, kteří celý život žili v ohradě, nelze srovnávat s volně žijícími šelmami. Z lidí totiž nemají strach. Varovali proto, aby se lidé k vlkům ve volné přírodě nepřibližovali, nefotografovali je, ani nekrmili.

Témata:  vlci zvířata Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy