reklama

Svobodná strana Rakouska se nyní podle průzkumů dělí s SPO o druhé místo, kompletní vítězství jí nejspíš nepřipadne, ale už teď může zapíjet úspěch. Straně se přitom přezdívá neo-nacisté nebo třeba sesterská odnož Alternativy pro Německo. Přitom se jedná o nespravedlnost, FPO má v Rakousku dlouholetou historii, v minulých prezidentských volbách měli vítězství téměř na dosah ruky.

I když nezískají nejvíc hlasů, už teď je jasné, že diktují náladu celých voleb. Jejich hlavní úspěch tkví v neoblomném postoji vůči uprchlíků, přistěhovalců a islámu. A jejich rétoriku úspěšně převzal třeba i šéf lidovců Sebastian Kurz. Kvůli rozhádanosti lidovců a sociálních demokratů je jasné, že ať už vyhraje kdokoliv, v koalici s největší pravděpodobností usedne právě FPO.

Stane-li se tak, budou vůbec první stranou s nacistickým původem, která usedne do evropské vlády od konce 2. světové války. Jaké změny přinesou? Svobodná strana Rakouska chce odepřít migrantům přístup k sociálním dávkám, zavést referendum po vzoru Švýcarska a stát se součástí Visegrádské čtyřky. Podle nich má Rakousko ke Střední Evropě mnohem blíž než ke zbytku EU, Maďarsko by zase získalo cenného spojence, který protestuje proti uprchlíkům.

"Z pohledu strategie má FPO nejlepší taktiku. Strana je neustále v útoku, ale nikdy to nevypadá, že by něco přehnala," řekl Thomas Hofer, rakouský konzultan přes komunikaci. Sebastian Kurz a jeho lidová strana momentálně vedou žebříčky preferencí, i jeho popularita je však částečně odvozená od strany svobodných.

Pokud FPO a OVP skutečně vytvoří vládu, rozumět si budou zejména v oblasti uprchlíků. Kurz je nyní ministrem zahraničí a zasloužil se o zavření balkánské trasy, nyní slibuje i konec Středozemnímu moři. Obě strany chtějí sebrat dávky migrantům a provést opatření proti šíření se islámu, jako je zavření muslimských školek. Heslem letošních voleb tak skutečně je "Rakousko pro Rakušany".

V minulých 10 letech vládla ve Vídni "velká koalice" tvořená partnerstvím lidovců a sociálních demokratů, svobodní si vždy museli spokojit s opozicí. "Nejdříve dvě větší strany ingnorovaly Stracheho (předseda svobodných), pak se ho pokusily démonizovat, nyní přebírají jeho taktiku," tvrdí rakouská novinářka Nina Horaczek.

Rakušané by měli jít hlasovat necelý týden před svými českými sousedy, předčasné parlamentní volby se tam budou konat 15. října. V řádném termínu by se hlasování uskutečnilo až na podzim příštího roku. K předčasným volbám vedly déle trvající neshody v koaliční vládě sociálních demokratů a lidovců. Ty nakonec vyústily i v rezignaci Reinhold Mitterlehner, předsedy Rakouské lidové strany.