Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Antarktidě pošly hladem tisíce mláďat tučňáků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Masarykova univerzita Brno

Sydney - Na rozlomení ledovce Mertz u východních břehů Antarktidy doplatily tisíce mláďat tučňáků. Pošly hladem, protože dospělí musejí překonávat větší vzdálenost při shánění potravy.

Studiem tučňáků v této části Antarktidy se s podporou Světového fondu na ochranu přírody (WWF) zabývají vědci z francouzského střediska pro vědecký výzkum od roku 2010. Pozorují kolonii 18.000 párů tučňáků kroužkových a zjistili, že poslední reprodukční období na přelomu let 2016 a 2017 přežila pouze dvě mláďata.

"Vlivem rozlomení ledovce Mertz v roce 2010 podmínky dozrávají k tomu, že se to může opakovat častěji, moře před kolonií se mění," řekl Yan Ropert-Coudert z výzkumné stanice. To, že i v budoucnu mláďata v kolonii nepřežijí, může podle něj ovlivnit také změna teploty, síla a směr větru a nestálost vodních ploch, které se vytvářejí mezi ledem.

Tučňáci se živí výhradně krilem, tedy malými mořskými korýši. V Antarktidě se jim až dosud dařilo, ale v poslední době je ohrožují klimatické změny, které mají vliv na odtávání pobřežního ledu a na ústup ledovců. Mláďata dokážou přežít ve sněhu, ale ne v dešti. Množství potravy se mění s oteplováním vody.

Kolonie, kterou se vědci zabývají poblíž ledovce Mertz, měla před čtyřmi lety 20.196 párů. Sezonu ale nepřežilo ani jedno mládě. I tehdy se změnily podmínky na pobřeží a mláďata navíc promokla v době, kdy ještě neměla vodě odolné peří. Pak se prudce ochladilo.

Témata:  Antarktida Austrálie globální oteplování

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy