Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodávali mě jako zboží, putovala jsem od muže k muži, brutálně mě znásilňovali. Dívka popisuje život v Islámském státu

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Rakka - Nadii bylo jen 15 let, když do její vesnice Jezídů vtrhli bojovníci islámského státu. Byla unesená, prodávali ji jako zboží na trzích a putovala od muže k muži, kteří ji pokaždé brutálně znásilnili. Všichni jí tvrdili, že je jejich majetkem a můžou si s ní dělat, co chtějí. Tři roky poté se konečně dočkala osvobození, nyní by ráda viděla zločince před soudem.

Nadia (skutečně jméno novináři neuvádějí) žije v neustálém strachu. Bývalá sexuální otrokyně je traumatizovaná a bojí se toho, že Islámský stát znovu získá sílu. Mladá Jezídka (18 let) nyní ani neví, kde se nachází její rodina a zda jsou rodiče ještě naživu. Je stále v šoku a nedokáže si pořádně vzpomenout na to, kolik sourozenců vlastně má či jak se jmenují. Nadia je jen jednou z mnoha žen, kterým džihádisté udělali ze života peklo.

Podobné příběhy si Shaima vyslechla již tisíce. Žena je součástí vyšetřovacího týmu (DCIU), který se snaží posbírat co nejvíc svědectví o zločinech páchaných bojovníky Islámského státu. Vyšetřovatelé z řad Íráčanů, Kurdů či Američanů pracují přímo pro Komisi pro mezinárodní spravedlnost (CIJA) a doufají, že svojí práci přispějí k odsouzení co nejvíce džihádistů.

Nadia je jednou z tisíce dívek a žen, které byly terorizovány IS od srpna 2014. Od té doby teroristé rozdělili nespočet rodin, popravili tisíce mužů a ženy zotročili. Drželi je v klecích a posílali je z místa na místo, dokud Nadia a její sestra neskončili v Mosulu. Zde v jednom z bývalých paláců Saddáma Husajna na vlastní oči viděla, jak byli malé děti a batolata násilně odděleny od matek. Po tři další roky slýchávala od mužů jen slova o tom, že je něčí majetek, že ji někdo koupil nebo prodal. "Přála jsem si, abych bylá mrtvá. Bití je snesitelné, ale ne prodej," svěřila se mladá dívka.

Bill Wiley je kanadský právník a také jedním ze zakladatelů CIJA. Přes dvacet let vyšetřuje válečné zločiny, byl ve Rwandě, na Balkánu i v Kongu, ale sám tvrdí, že nic tak hrozného jako zločiny IS ještě nezažil. Extrémisté jsou prý velice "vynalézaví", co se týče trestů, vraždění, mučení a sexuálních zločinů. "Jsou naprosto unikátní, od shazování domnělých homosexuálů z vysokých budov po organizovaném sexuální otrokářství," řekl Wiley novinářům z CNN.

Právník se také svěřil, že jeho tým nashromáždil důkazy o tom, jak džihádisté zabíjeli jezídské ženy, které považovali za příliš staré na to, aby mohli být sexuální otrokyně. "Úplná zkaženost IS je něco, co překvapilo mě i moje kolegy," svěřil se Wiley. Evidence se však sbírají velmi složitě a pomalu, doteď mají jen dvě složky, které by se daly použít k obžalobě dvou desítek členů a vůdců IS. Na zbytek jim chybí důkazy.

Zatím není ani jasné, kdo se bude zločiny IS zabývat. Irák zvažuje založení speciální soudu na severu země, ale chybí jim mezinárodní status pro vykonání podobných rozsudků. Ministr Mahmoud Haji Salih prohlásil, že jeho stát zvažuje několik možností včetně speciálního tribunálu na půdě OSN. Kromě toho by mohl vlastní soud mít i kurdský parlament, rozhodně však nesmí zločiny zůstat nepotrestány, řekl Salih.

Příběh Nadii se po mnoha útrapách dočkal šťastného konce. Její sestra nedlouho poté spáchala sebevraždu, když byla donucená se provdat za bojovníka IS. Nadia se potom rozhodla utéct, ale její svoboda netrvala dlouho. Poté, co ji prodali dalšímu syrskému džihádistovi, mladá dívka otěhotněla. Protože nechtěla donosit dítě zrozené ze znásilnění, skočila z věže nebo si opakovaně brala potratové pilulky. Jednoho dne její věznitel zmizel, údajně ho zabili v boji. Nadia byla znovu prodána do Mosulu, kde začátkem letošního roku došlo k náletům. Utrpěla vážná zranění včetně popálenin, ale nyní je konečně opravdu na svobodě.

Kromě CIJA se v oblasti angažuje i řada další organizací, které provádějí tu samou práci. Irák přitom nečeká na mezinárodní tribunál a některé bojovníky usvědčené z napojení na IS nebo al-Kájdu popravuje ve zrychleném procesu. Amnesty International se už vyslovilo k tomu, že procesy jsou mnohdy špatně připravené a mohlo dojít k chybám, kdy byl odsouzen i nevinný člověk.

Vyšetřovatelka Shaima tvrdí, že největší problém při její práci, je rozhodnout, co je spravedlnost a co už ne. Špatně se jí vysvětluje obětem, že jejich cílem je udělat vše proto, aby pohnali zločince před spravedlivý soud, aby se na zvěrstva nezapomnělo a už se nikdy neopakovaly. Jenže to je pro zotročené ženy, které přišly o rodiny, příliš málo. "Zabijte je všechny. To je pro nás nejlepší," říká sama Nadia. Podle ní nemá smysl udržovat zločince na živu, protože oni se nikdy ke svým chybám nepřiznají. Ve skutečnosti si vůbec neuvědomují, že by spáchali něco nelidského.

Témata:  Islámský stát válečné zločiny Jezídové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.