Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bratislavě se jedná o dvojí kvalitě potravin. Sobotka chce revidovat směrnici EU

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Ve slovenské metropoli se dnes koná spotřebitelský summit. Český premiér Bohuslav Sobotka na něm prohlásil, že řešení dvojí kvality zboží v EU vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých obchodních praktikách.

"Klíč podle názoru České republiky leží v revizi směrnice o nekalých obchodních praktikách. Její současná podoba podle našeho názoru neumožňuje dostatečný postih nekalého jednání a je nutné, aby se přistoupilo k její novelizaci," řekl Sobotka.

Podle něj dosavadní výsledky srovnávacích testů ukázaly, že dvojí kvalita zboží není nahodilým jevem, ale široce rozšířenou praxi. "Považuji za dobré, že jsme dosáhli shody nad tím, že věc nemohou řešit pouze členské státy samy a že zde potřebujeme evropské řešení a že zde potřebujeme aktivitu Evropské komise," dodal český premiér.

Jeho slovensý protějšek Robert Fico ve svém projevu řekl, že v Evropské unii není prostor pro spotřebitele druhé třídy. "Tvrzení, že máme jinou kvalitu vody nebo jiné chutě, jsou absolutně neakceptovatelné a neopodstatněné," uvedl Fico v reakci na dřívější vyjádření některých výrobců, kteří zmiňovaným způsobem zdůvodňovali rozdílné složení zboží.

Témata:  Bohuslav Sobotka Robert Fico potraviny EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy