Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko chystá zásah proti Kurdům? Armáda zřizuje pozorovací posty v Sýrii

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Bejrút - Turecká armáda začala zřizovat pozorovací stanoviště v severosyrské provincii Idlib. Ankara se hájí slovy, že své kroky koordinuje s Ruskem a Íránem, tedy se zeměmi, které se zúčastnily astanských jednání. Oponenti ale tvrdí, že ve skutečnosti je turecká akce namířená proti syrským Kurdům.

Ankara ve čtvrtek vyslala do Idlibu konvoj s desítkami vojenských vozidel. Agentura Reuters napsala, že Turecku jde o zásah proti kurdským milicím YPG, které část pohraničního území ovládají.

Turecký vojenský konvoj o zhruba 30 vozech směřuje k návrší Šajch Barakát, které poskytuje výhled na území ovládané YPG. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už v sobotu oznámil, že Turecko vysílá své jednotky do Afrínu k operaci dohodnuté v Astaně.

Turecko patřilo k zemím, které podporovaly skupiny bojující proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada. Loni se ale zaměřilo na ochranu své hranice a zasahovalo tam jak proti radikálním skupinám, tak proti Kurdům.

Milice YPG se podílely na boji proti islámským radikálům, ale Turecko je považuje za spojence turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara řadí k teroristickým skupinám.

Témata:  Turecká armáda Sýrie Turecko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy