reklama

Rusko podle CNN vytvořilo rozsáhlou síť kolem virtuální kampaně s názvem "Nestřílejte nás" (Don't Shoot Us), která se zdála být součástí amerického hnutí "Na černošských životech záleží" (Black Lives Matter). Zprávy o rasové nesnášenlivosti prý takzvaní trollové, tedy provokatéři najatí Moskvou, šířili napříč různými platformami včetně facebooku, twitteru nebo youtube.

Ruská kampaň upozorňovala na smrt mladého černocha Michaela Browna, který byl v roce 2014 zastřelen při násilných demonstrací poblíž St. Louis. Trollové se pravděpodobně snažili vyvolat protesty mezi Afroameričany a zároveň prezentovat jejich aktivismus jakožto rostoucí hrozbu v americké společnosti.

Na facebooku, twitteru a youtube bylo zveřejněno více něž 200 videoreportáží o údajné policejní brutalitě. Autoři kampaně pak nabádali uživatele aplikace Pokémon Go, aby virtuální postavy odchytávali na místech, kde k policejním zásahům údajně došlo. Chycené postavy pak měli pojmenovat podle obětí incidentů.

"Afroameričané podle CNN zřejmě definují svoji občanskou pozici na základě hry chytající pokémony. Takto neschopně odůvodnila televize příčiny vzniku rasových problémů v současných Spojených státech. Znovu za to můžou Rusové ... a jimi ovládaní pokémoni," komentovala zprávu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.