reklama

Informovala o tom dnes s odvoláním na humanitární organizaci SOS Méditerranée agentura DPA. Jako první ze záchranné lodi do přístavního města Palermo vynesli šestidenní dítě, uvedl na twitteru Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Většina migrantů, které za posledních 36 hodin při sedmi námořních operacích zachránila loď Aquarius, pochází ze subsaharské Afriky. Jsou mezi nimi také rodiny ze Sýrie a na palubě bylo také 11 těhotných žen.

Podle humanitární organizace SOS Méditerranée si řada migrantů stěžovala na zneužívání v Libyi. "Ženy ze subsaharské Afriky vyprávěly našemu týmu na palubě o opakovaném sexuálním násilí a několika měsících zajetí v Libyi," uvedla organizace.

Podle agentury AP aktuální vysoký počet migrantů vyrážejících na nebezpečnou cestu souvisí s propuknutím nových bojů v okolí libyjského města Sabráta.

Od začátku letošního roku do Itálie od severoafrických břehů dorazilo 107.000 migrantů, zhruba o čtvrtinu méně než ve stejném období loni. Asi 90 procent z nich vyrazilo na cestu do Evropy z Libye. Podle italského ministra vnitra Marka Minnitiho ale roste počet migrantů, kteří připlouvají z Tuniska, Alžírska a dokonce i z Turecka.