Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker je nekompromisní: Jednání o brexitu se zdrží, Britové musejí zaplatit

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lucemburk - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes uvedl, že vyjednávání o brexitu potrvá déle, než se očekávalo. EU trvá na tom, aby Británie před odchodem z unie uhradila své finanční závazky.

Hovoří se o částce 60 až 100 miliard eur (1,5 až 2,6 bilionu Kč). Londýn požadavky považuje za přehnané a platit zatím odmítá. Podle dnešního vyjádření mluvčího britské vlády bude chtít premiérka Theresa Mayová se svými evropskými kolegy o sporu kolem financí mluvit na nadcházejícím unijním summitu.

"Proces (jednání o odchodu Británie z EU) potrvá déle, než jsme si původně mysleli," řekl Juncker na univerzitě v Lucemburku. "V současnosti nemůžeme najít žádný opravdový kompromis v otázce zbývajících finančních závazků Spojeného království," dodal.

Na summitu Evropské unie, který se uskuteční příští týden v Bruselu, tak podle Junckera ještě nebude možné rozhodnout o otevření druhé části jednání o budoucích obchodních vztazích.

"Když sedíte v hospodě a objednáte si 28 piv a jeden kolega pak odejde a nezaplatí - to prostě nejde. Musí zaplatit, oni musí zaplatit," řekl Juncker.

K dosažení pokroku v jednání o brexitu dnes vyzvala ústy svého mluvčího i německá vláda. "Čas běží," řekl mluvčí Steffen Seibert. Podle něj závisí pouze na Británii, zda se jednání posunou do další fáze.

Témata:  Jean-Claude Juncker Brexit EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.