Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský kancléř chce kvůli jaderné elektrárně žalovat Maďarsko

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouský kancléř Christian Kern chce žalovat Budapešť kvůli rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks. Nelíbí se mu rozhodnutí Evropské komise, podle níž je přípustné, aby dostavbu financoval maďarský stát.

"Dobudování jaderné elektrárny Paks striktně odmítám a to nikoli pouze z bezpečnostních důvodů. Také z hlediska energeticko-politického a hospodářského nedává rozšíření žádný smysl," prohlásil sociálnědemokratický předseda rakouské vlády.

Evropská komise se na začátku března usnesla, že Maďarsko smí dotovat dostavbu své jediné jaderné elektrárny Paks. Rakousko považuje tuto státní pomoc za nepřípustnou. Podle Vídně také poškozuje snahy o podporu obnovitelných energií.

Rozhodnutí Komise je již k dispozici on-line, ale dosud nebylo zveřejněno v úředním věstníku EU. Až se tak stane, Rakousko má dva měsíce na podání stížnosti u unijního soudu.

Rozšíření elektrárny Paks o další dva reaktory má uskutečnit ruský koncern Rosatom. Evropská komise loni v listopadu zastavila řízení proti Maďarsku kvůli jeho dohodě s Ruskem. Šetření komise zahájila předloni, neboť jí vadilo, že Budapešť zadala Rosatomu zakázku bez veřejné soutěže. Vláda v Budapešti pak prý ale poskytla řadu dodatečných informací, které pochybnosti komise rozptýlily.

Témata:  Rakousko Maďarsko jaderné elektrárny

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy