Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část EU chce kontroly hranic uvnitř Schengenu, zbytek je proti

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Ministři vnitra zemí Evropské unie dnes v Lucembursku poprvé diskutovali o plánu Evropské komise změnit pravidla, kterými se řídí možnost spouštět dočasné hraniční kontroly uvnitř schengenského prostoru. Na návrh mají velmi rozdílné pohledy.

"Bylo to velmi sporné téma," připustil náměstek českého ministra vnitra Jiří Nováček. Komise na konci září přišla s tím, že by mohla být lhůta pro trvání dočasných kontrol protažena ze stávajících šesti měsíců až na jeden rok, jejich další prodloužení by však bylo komplikovanější, mělo by přísnější podmínky a dělo se rozhodnutím členských zemí na základě návrhu Evropské komise.

Státy budou muset podle návrhu v budoucnu své kroky koordinovat se sousedy a mají být dány parametry, podmínky a omezení možností kontrol. O návrhu nyní budou jednat experti a například podle českého náměstka Nováčka míří dobrým směrem.

Rakousko, Německo, Dánsko, Švédsko a přidružené Norsko dočasné kontroly na vnitřních hranicích zavedly už na vrcholu migrační krize s odůvodněním, že příchody tisíců lidí zatížené Řecko zjevně nedokáže účinně řídit dění na své části vnější hranice schengenského prostoru. V souladu se stávajícími pravidly byly dosud tyto kontroly každý půlrok prodlužovány až do maximální doby dvou let.

Nyní je už tedy od 12. listopadu dál protáhnout možné nebude a tak země přišly s novým právním odůvodněním jejich trvající existence. Podle komisaře pro vnitro Dimitrise Avramopulose nyní o jejich udržení žádají kvůli vážné hrozbě své vnitřní bezpečnosti. Německý ministr vnitra Thomas de Maziére před novináři záměr zdůvodnil napjatou bezpečnostní situaci na kontinentu v souvislosti s terorismem.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák si ovšem nemyslí, že celá věc byla podložena reálnými výsledky bezpečnostní analýzy. "Teroristické útoky, které (tyto státy) měly, neplynou z přeshraničních přechodů teroristů a rizikových osob. Jde spíš o politické rozhodnutí než o odborné a to mi na tom celém vadí," připustil ministr.

Kontroly na hraničních přechodech bez skutečné kontroly "zelené hranice" jsou podle Kaliňáka jen opatřením, které má veřejnost v daných zemích uklidnit, že politici dělají nějaké konkrétní kroky. "Myslím, že bychom si měli otevřeně říct, že to je proti zájmům, které Schengen má. Měli bychom si říct, s čím bojujeme, odkud teroristé pocházeli. Pokud z vnitřku dané země, ztrácí kontrola na hranicích smyl," upozornil slovenský ministr.

Témata:  EU Schengen hranice

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy