reklama

Dnešní soudní přelíčení se konalo v rámci obřího procesu s více než 6600 osobami obviněnými z podílu na krvavém povstání teroristické skupiny Boko Haram. Zatím jde o největší proces svého druhu od začátku povstání. Lidskoprávní aktivisté nicméně vyjadřují obavy ohledně nedostatečné transparentnosti soudního jednání.

Osmileté povstání Boko Haram připravilo v oblasti Čadského jezera o život na 20.000 lidí a dalších 2,6 milionu o domov, za účast v něm však bylo dosud odsouzeno pouze devět osob.

Před soudem dnes stanulo 575 podezřelých, 468 osob bylo propuštěno a musí se zúčastnit sezení, která je mají odradikalizovat a umožnit jim opětovný návrat do společnosti. Následně budou předáni místním správám. Dalších několik desítek případů bylo předáno vyšším instancím v metropoli Abuja a ve městě Minna. Odsouzeno k odnětí svobody bylo 45 osob.

Soud s další skupinou z více než 6600 obžalovanými se bude konat v lednu. Ochránci lidských práv nicméně kritizují nigerijské úřady s tím, že někteří obžalovaní jsou zadržováni i několik let, aniž by se s nimi konal řádný soud.