reklama

Platí to i o křesťanských demokratech a Zelených, kteří jednají o sestavení nové vlády, informoval dnes server listu Die Welt.

Proti tureckému prezidentovi například vystoupil expert Křesťanskodemokratické unie (CDU) Roderich Kiesewetter. CDU spolu se sesterskou CSU vyhrála zářijové volby do Spolkového sněmu. Kiesewetter chce nechat prošetřit, "zda klan prezidenta Erdogana vlastní zahraniční majetek v Evropě". Podle něj by šlo takový majetek zmrazit, pokud by se "dramaticky vyostřil" konflikt mezi Ankarou a Evropskou unií.

Zástupce Zelených Omid Nouripour navrhl, aby se na Ankaru tlačilo případným omezením zbrojních obchodů. "V době, kdy se Erdoganovy represe nezastaví ani před německými občany, začne ministr zahraničí za Zelené omezovat vývoz zbraní," řekl člen strany, která možná v nové vládě dostane post ministra zahraničí.

Neostřeji se proti Erdoganově režimu vyjádřil Stefan Liebich z postkomunistické strany Levice. Vyzval k ukončení vývozu zbraní z Německa do Turecka a zastavení předvstupní pomoci, kterou Ankaře poskytuje Evropská unie v rámci přístupových rozhovorů. Podle Liebicha je potřeba vypovědět i dohodu o migraci, kterou EU s Tureckem dojednala loni v březnu. Turecko by ani nemělo zůstat plnohodnotným členem NATO, dodal.