Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská nákladní loď odstartovala k ISS, test zkráceného letu se pokazil

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

Bajkonur - Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes odstartovala nákladní kosmická loď Progress, která dopraví zásoby k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Původně byl start ohlášen na čtvrtek a loď měla být vynesena ve zkráceném režimu. Podle dnešních informací ale Progress letí podle harmonogramu minulých letů a bude na oběžné dráze dva dny, než se s ISS spojí.

Vesmírná agentura Roskosmos oznámila, že Progress nese 2,5 tuny potravin a vědeckého vybavení. Na oběžnou dráhu se loď dostala devět minut po startu, který byl v 10:46 SELČ.

Původně měla loď před spojením s ISS obletět Zemi jen dvakrát. Ruské zdroje už ve čtvrtek ale oznámily, že pro start odložený na dnešek se s možností zkráceného letu nepočítá.

Ruské kosmické lodě cestují k orbitálnímu komplexu dva dny nebo jen šest hodin, během nichž čtyřikrát obletí Zemi. Koncem srpna agentura Roskosmos oznámila, že možností použít zkrácené tříhodinové schéma se bude zabývat až po jeho prověření na nákladních lodích Progress MS. Dnešní start měl být prvním testem.

Témata:  raketa Progress ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Země

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy