Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfka ruského senátu bude jednat o zbraních KLDR, Kim prý chystá další raketový test

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Moskva/Pchjongjang - Předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková se v neděli sejde se členy vedení parlamentů v Soulu a Pchjongjangu, mělo by se jednat o zbrojních programech Severní Koreje.

KLDR v září otestovala balistickou raketu, která urazila 3700 kilometrů, než dopadla do Tichého oceánu. Moskva očekává, že Pchjongjang chystá další raketový test.

Moskva prosazuje, aby se krize kolem severokorejských testů řešila diplomatickou cestou. Čína schvaluje plán podporovaný i Ruskem, který by umožnil pozastavení programu severokorejského vývoje jaderných zbraní výměnou za zastavení amerických vojenských cvičení v regionu.

Podle jihokorejského deníku Dong-Ah ilbo souvisí další chystaný severokorejský test s námořním cvičením, které Jižní Korea a Spojené státy plánují společně zahájit příští týden. Satelitní snímky podle listu ukázaly, že z hangárů u Pchjongjangu byly vyvezeny balistické rakety. Washington a Soul mají podezření, že se KLDR připravuje na odpálení střel schopných dosáhnout území USA, uvedl deník.

Cvičení, které je plánováno na 16. až 26. října v Japonském a Žlutém moři a které má vést americká letadlová loď, považuje Pchjongjang za provokaci. Soul a Washington označují cvičení za demonstraci vůle k obraně a snahu o odstrašení totalitní KLDR.

Témata:  Rusko Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy