Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nafoukaný Macron? Francouzský prezident se kritice brání

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Na francouzského prezidenta se snesla kritika, když při návštěvě centrální části Francie řekl lidem, aby nedělali "bordel" a našli si práci. Emmanuel Macron se v rozhovoru s německým časopisem Der Spiegel brání.

"Nejsem povýšený. Když cestuji po Francii, když jsem na návštěvě nějaké továrny, mí lidé mi vyčítají, že obracím na hlavu časový plán. Když jsem s Francouzi, nejsem povýšený, jsem jedním z nich," řekl Macron v obsáhlém rozhovoru, který Der Spiegel nazval Macronovým výrokem Nejsem arogantní, říkám a dělám, co chci.

Být obklopen novináři je prý něco jiného, než být obklopen obyčejnými lidmi. "Prezident by si měl média držet od těla," řekl prezident.

Macron neposkytuje o státním svátku 14. července rozhovory, jak bylo tradicí, ani nepořádá velké tiskové konference. Už v době kandidatury řekl, že si hodlá držet mediální svět v patřičné vzdálenosti. "Problém minulých prezidentských mandátů bylo přílišné sbližování s novináři," řekl. Přesto se ale rozhodl tuto neděli večer poskytnout v Elysejském paláci rozhovor televizní stanici TF1.

Macron v interview s německým týdeníkem také řekl, že "prezident nemusí být milován, ale že je důležité, aby zajistil pokrok své země". Hájil i své nepopulární reformy, když řekl, že jeho předchůdce nechal zdanit nejbohatší a nejúspěšnější občany a výsledkem bylo, že ti lidé odešli z Francie. "Snížilo to nezaměstnanost? Ne," řekl na adresu svého předchůdce Françoise Hollandea, jehož byl ale poradcem.

Témata:  Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy